Myra Fotografie, Portret en Boudoir fotografe Gent

I do & I better don't - Make Memories

Koppelmyra olislaegersComment

De dag van je feest is aangebroken, nu gaat het gebeuren. Alle voorbereiding komt nu samen, en hopelijk zorgt het er voor dat je zonder stress volledig alles in je kan opnemen. Elke glimlach, elk klein gebaar, elke fijne babbel. Je zal natuurlijk niet alles onthouden, en er zullen dingen gebeuren die je niet kan controleren… Zoals eerder vermeld: verwacht het onverwachte! Probeer in het achterhoofd steeds te herhalen wat de echte reden is waarom je trouwt, als je de ringen vergeet, wil daarom niet zeggen dat de symboliek verloren gaat als je een elastiekje in de plaats gebruikt. Plannen is leuk, maar op de dag zelf kunnen loslaten is nog leuker.

Dries&Anneleen423.JPG

Om al die onverwachte momentjes vast te leggen (zelfs die momentjes waar je helemaal niets van hebt gemerkt!), heb je natuurlijk een fotograaf nodig, en daar ga ik deze keer wat verder op in.

Fotografie
Hoe rustig je ook bent, en hoe goed je ook geslapen hebt de nacht voordien, sommige details zal je vergeten na verloop van tijd. Het spreekt natuurlijk voor zich dat ik een professionele fotograaf en/of videograaf aanraad, maar bij deze toch enkele minder voor de hand liggende redenen om die raad niet zomaar in de wind te slaan:

  • Consistentie. Een pro fotograaf bezorgt je een reeks foto’s die stuk voor stuk geschikt zijn om in je huwelijksalbum te zetten, niet een paar toevallig goed gelukte snapshots en een reeks slecht belichte onscherpe foto’s van de belangrijke momenten.
  • Skilzz. Als huwelijksfotograaf heb je ervaring meteen hele hoop vaardigheden die je enkel kan leren door ze ontelbare keren opnieuw te doen: belichtingstechnieken, framing, een typerende kunstzinnige blik op het onderwerp, poseren… Een pro fotograaf weet bovendien al enkele momenten na de eerste ontmoeting hoe jij het beste op de foto zal staan, en kan tijdens het fotograferen met tientallen verschillende elementen tegelijk rekening houden. Stand van de zon, lichtinval, pose, achtergrond, storende details, camera instellingen, framing, het juiste moment afwachten of creëeren…
  • Dienstverlening. Je fotograaf kan een steun en toeverlaat zijn op je huwelijksdag. Iemand die al vele huwelijken heeft meegemaakt kan je helpen om rustig te blijven, om op de juiste momenten tips te geven, om er mee voor te zorgen dat je planning niet in het water valt… Bovendien kan je bij pro fotografen zowel voor als na het huwelijk terecht met al je vragen.
  • Albums. Een pro fotograaf is ook vaak pro- albumontwerper. En een album is iets waarop je niet mag besparen als je een goede fotograaf hebt ingehuurd. Food for thought: Een usb stick is gewoon een nieuwe versie van de floppy disc.
zacht licht bij ondergaande zon

zacht licht bij ondergaande zon

IMG_0665.jpg

Zo, nu weet je welke fotograaf je ten huwelijk mag vragen, maar om eerlijk te zijn: de juiste fotograaf kan veel, maar we zijn ook geen superhelden! Je hebt waarschijnlijk al honderden pinterestfoto’s de revue zien passeren, van prachtige feesten en prachtige mensen. Ik moet die bel eventjes doorprikken, want veel van die foto’s die je vlammetje aanwakkeren zijn ‘styled shoots’, geënsceneerde fotosessies die doorgaan bij prachtig avondlicht in samenwerking met bloemisten, stylisten en modellen. Een echt huwelijk is natuurlijk niet zo perfect (gelukkig maar, geeuw). Niet iedereen heeft een uitvoerig gestylede desserttafel (wel een aanrader anders, mail eens met studio lala!) of een locatie om van te kwijlen. Laat je niet ontmoedigen en hou de volgende tips in het achterhoofd.

  •  Durf poseren. Doe eens gek, of net heel serieus. De uitdrukking “spelen met de camera” is er niet zomaar, als je een beetje durft te acteren zal je fotograaf sneller kunnen bepalen wat de beste poses zijn voor jullie. Tips over poseren kan je hier vinden.
  • De mooiste foto’s worden gemaakt bij ondergaande zon. Als het mogelijk is, plan je de sessie van jullie beide tegen de avond. De hoogzomer-middagzon brengt het minst flatterende licht. Als je sessie ‘s middags doorgaat, zal je merken dat je fotograaf hoopt op wolken!
  • Durf romantisch te zijn. Probeer de fotograaf te “vergeten”. Je hoeft echt niet de hele tijd in de lens te kijken, de mooiste foto’s worden gemaakt als het koppel lange tijd in elkaars ogen tuurt, of elkaar onverwachts kietelt.
  • Zorg voor maximaal twee fotolocaties, waarbij je bij één locatie kan schuilen voor regen. Zoek het niet te ver, en rij indien mogelijk mee in de wagen met de fotograaf, zodat die onderweg kan stoppen als er een onverwacht leuk decor langskomt.
  • Waarschuw de fotograaf als één van je locaties (ceremonie, avondfeest) doorgaat in een ruimte met weinig of geen daglicht, hiervoor moet namelijk extra flitsmateriaal voorzien worden.
  • Vraag aan je gasten om tijdens de ceremonie de Iphones en Ipads in de tas te laten. zie hier waarom.
  • Kies de juiste fotograaf, niet omdat hij/zij viavia wordt aangeraden of omdat de prijs goed zit, maar omdat het werk van desbetreffende fotograaf iets in je losmaakt dat je ook wil voelen bij je eigen foto’s. En omdat het klikt. Hier meer tips over het kiezen van de juiste fotograaf.