Myra Fotografie

Huwelijk do's and dont's

I do & I better don't - Make Memories

Koppel, Huwelijksalbum, Huwelijk do's and dont's, Huwelijkmyra olislaegersComment

De dag van je feest is aangebroken, nu gaat het gebeuren. Alle voorbereiding komt nu samen, en hopelijk zorgt het er voor dat je zonder stress volledig alles in je kan opnemen. Elke glimlach, elk klein gebaar, elke fijne babbel. Je zal natuurlijk niet alles onthouden, en er zullen dingen gebeuren die je niet kan controleren… Zoals eerder vermeld: verwacht het onverwachte! Probeer in het achterhoofd steeds te herhalen wat de echte reden is waarom je trouwt, als je de ringen vergeet, wil daarom niet zeggen dat de symboliek verloren gaat als je een elastiekje in de plaats gebruikt. Plannen is leuk, maar op de dag zelf kunnen loslaten is nog leuker.

Dries&Anneleen423.JPG

Om al die onverwachte momentjes vast te leggen (zelfs die momentjes waar je helemaal niets van hebt gemerkt!), heb je natuurlijk een fotograaf nodig, en daar ga ik deze keer wat verder op in.

Fotografie
Hoe rustig je ook bent, en hoe goed je ook geslapen hebt de nacht voordien, sommige details zal je vergeten na verloop van tijd. Het spreekt natuurlijk voor zich dat ik een professionele fotograaf en/of videograaf aanraad, maar bij deze toch enkele minder voor de hand liggende redenen om die raad niet zomaar in de wind te slaan:

 • Consistentie. Een pro fotograaf bezorgt je een reeks foto’s die stuk voor stuk geschikt zijn om in je huwelijksalbum te zetten, niet een paar toevallig goed gelukte snapshots en een reeks slecht belichte onscherpe foto’s van de belangrijke momenten.
 • Skilzz. Als huwelijksfotograaf heb je ervaring meteen hele hoop vaardigheden die je enkel kan leren door ze ontelbare keren opnieuw te doen: belichtingstechnieken, framing, een typerende kunstzinnige blik op het onderwerp, poseren… Een pro fotograaf weet bovendien al enkele momenten na de eerste ontmoeting hoe jij het beste op de foto zal staan, en kan tijdens het fotograferen met tientallen verschillende elementen tegelijk rekening houden. Stand van de zon, lichtinval, pose, achtergrond, storende details, camera instellingen, framing, het juiste moment afwachten of creëeren…
 • Dienstverlening. Je fotograaf kan een steun en toeverlaat zijn op je huwelijksdag. Iemand die al vele huwelijken heeft meegemaakt kan je helpen om rustig te blijven, om op de juiste momenten tips te geven, om er mee voor te zorgen dat je planning niet in het water valt… Bovendien kan je bij pro fotografen zowel voor als na het huwelijk terecht met al je vragen.
 • Albums. Een pro fotograaf is ook vaak pro- albumontwerper. En een album is iets waarop je niet mag besparen als je een goede fotograaf hebt ingehuurd. Food for thought: Een usb stick is gewoon een nieuwe versie van de floppy disc.
zacht licht bij ondergaande zon

zacht licht bij ondergaande zon

IMG_0665.jpg

Zo, nu weet je welke fotograaf je ten huwelijk mag vragen, maar om eerlijk te zijn: de juiste fotograaf kan veel, maar we zijn ook geen superhelden! Je hebt waarschijnlijk al honderden pinterestfoto’s de revue zien passeren, van prachtige feesten en prachtige mensen. Ik moet die bel eventjes doorprikken, want veel van die foto’s die je vlammetje aanwakkeren zijn ‘styled shoots’, geënsceneerde fotosessies die doorgaan bij prachtig avondlicht in samenwerking met bloemisten, stylisten en modellen. Een echt huwelijk is natuurlijk niet zo perfect (gelukkig maar, geeuw). Niet iedereen heeft een uitvoerig gestylede desserttafel (wel een aanrader anders, mail eens met studio lala!) of een locatie om van te kwijlen. Laat je niet ontmoedigen en hou de volgende tips in het achterhoofd.

 •  Durf poseren. Doe eens gek, of net heel serieus. De uitdrukking “spelen met de camera” is er niet zomaar, als je een beetje durft te acteren zal je fotograaf sneller kunnen bepalen wat de beste poses zijn voor jullie. Tips over poseren kan je hier vinden.
 • De mooiste foto’s worden gemaakt bij ondergaande zon. Als het mogelijk is, plan je de sessie van jullie beide tegen de avond. De hoogzomer-middagzon brengt het minst flatterende licht. Als je sessie ‘s middags doorgaat, zal je merken dat je fotograaf hoopt op wolken!
 • Durf romantisch te zijn. Probeer de fotograaf te “vergeten”. Je hoeft echt niet de hele tijd in de lens te kijken, de mooiste foto’s worden gemaakt als het koppel lange tijd in elkaars ogen tuurt, of elkaar onverwachts kietelt.
 • Zorg voor maximaal twee fotolocaties, waarbij je bij één locatie kan schuilen voor regen. Zoek het niet te ver, en rij indien mogelijk mee in de wagen met de fotograaf, zodat die onderweg kan stoppen als er een onverwacht leuk decor langskomt.
 • Waarschuw de fotograaf als één van je locaties (ceremonie, avondfeest) doorgaat in een ruimte met weinig of geen daglicht, hiervoor moet namelijk extra flitsmateriaal voorzien worden.
 • Vraag aan je gasten om tijdens de ceremonie de Iphones en Ipads in de tas te laten. zie hier waarom.
 • Kies de juiste fotograaf, niet omdat hij/zij viavia wordt aangeraden of omdat de prijs goed zit, maar omdat het werk van desbetreffende fotograaf iets in je losmaakt dat je ook wil voelen bij je eigen foto’s. En omdat het klikt. Hier meer tips over het kiezen van de juiste fotograaf.

I do & I better don't - Make It Personal

Huwelijk do's and dont's, Huwelijkmyra olislaegersComment

Met hulp van Ine van Studio Lala waagde ik me aan een reeks 'echte' blogposts, per uitzondering met meer dan een paar begeleidende zinnetjes... De posts verschijnen eerst op de blog van Studio Lala, en nu ook hier. Enjoy!

Deel één van de reeks do's and dont's "I want to share some love" kan je hier lezen.

Make it personal

In de eerste plaats organiseer je een trouwfeest voor jezelf. Je wil er het huwelijksfeest van je dromen van maken, waar jullie persoonlijkheid tot uiting komt, en waar jullie zelf echt kunnen genieten zonder te veel verplichtingen. Maar uiteraard wil je ook je familie en vrienden een fijne dag bezorgen. Als de mensen waar je van houdt ook gelukkig zijn, is het feest namelijk dubbel geslaagd.

Daarom is het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Jullie als koppel, maar ook de gasten. Als iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn, zal er meer gelachen en gehuild, gedanst en geknuffeld, gepraat en geluisterd worden. Dán wordt het een feest dat iedereen zich nog zal lang herinneren.


Tim&Ilse537.jpg

Gastenlijst

Maar hoe zorg je hier nu voor? Nodig gewoon uit wie je wil!

Beslis vooraf hoe groot je feest mag worden, en hou je daaraan. Maak je gastenlijst op met behulp van hulpmiddeltjes als: “wie zou je meteen contacteren als er iets belangrijks gebeurt in je leven?” of “waarom wil je dat die of die erbij is?”. De tijd waarin ouders alleenheerschappij hebben over de gastenlijst is voorbij. Zeg maar dat Myra dat gezegd heeft. Een receptie met alleen maar gasten die jullie niet kennen (en die ook alleen maar komen uit verplichting) is zo jaren ’90!

Hou er rekening mee dat iedereen met je wil komen praten en je wil gelukwensen. Dat wil je natuurlijk zelf ook. Maar als je bedenkt dat je een hele dag op je benen staat op je huwelijksdag, lijkt het idee om ‘s avonds nog met 200 mensen een praatje te slaan net iets minder aantrekkelijk. Niet iedereen is daartoe in staat! Zet daarom kwaliteit boven kwantiteit. Hou je lijstje zo kort mogelijk zodat je echt quality time op je feest kan beleven. Je kan met 40 van je meest favoriete mensen die zich op en top amuseren een leuker feest vieren dan met 200 gasten die het niet met jullie kunnen mee beleven.


Bart&Vicky320.jpg

Unieke accentjes

De decoratie van je huwelijk hoeft niet enkel uit vaasjes met bloemetjes te bestaan. Juist hier kan je echt je eigen stempel op drukken. Een stempel die beleving creëert voor familie en vrienden wordt vaak hard geapprecieerd. Hierbij enkele leuke ideetjes om te integreren in je feest die bovendien een persoonlijke “touch” geven. Ze zullen zorgen voor sfeer, decoratie en zelfs een praktische toets. Klik even op de links voor meer ideetjes!

 • tafelnummers/aanduidingen: maak gebruik van iets dat past bij jullie persoonlijkheden. Als jullie veel reizen kan je gebruik maken van je oude vliegtickets. Of maak foto’s waarbij je zelf nummers vasthoudt op gekke manieren. Verras je gasten met raadseltjes waarmee je gasten op zoek moeten gaan naar hun tafel…
 • gastenboek: Dit kan een boek zijn waar reeds foto’s van jullie in staan of een boek met polaroidfoto’s van de gasten waar ze een boodschap bijschrijven. Wat meer ‘out of the box’ ideetjes zijn een gesigneerde wereldbol, een tuinbank waarop men tips kan schrijven…
 • rijst en confetti? Beter nog: sprinkles, mini-pomponnetjes, zeepbellen, margrietjes, gedroogde lavendel, sparklers, krantensnippers… Wat past het beste bij jullie als koppel?
 • ijsbrekers: De trend van de wegwerpcameraatjes is ondertussen ook voorbij, veel leuker zijn potjes op de tafel met kaartjes met gekke gespreksonderwerpen, vragenlijstjes waarop de gasten vragen over jullie als koppel moeten invullen(“hoe moeten we onze kindjes noemen?”), opdrachtkaartjes voor smartphone fotomomenten (“fotografeer iemand die niet kan dansen”), een bordje met jullie persoonlijke instagram hashtag, een tafel met gezelschapsspelletjes voor niet-dansers…
 • foodtrucks: in plaats van een eindeloos menu (waarop toch meestal de zelfde klassiekers terecht komen), zijn foodtrucks een nonchalanter alternatief met veel variatie, en ze zien er vaak nog leuk uit ook!
 • ceremonie backdrop: Een Amerikaanse traditie die ook naar hier overwaait. Voor ceremonies in de tuin zijn ze vooral handig om aandacht naar bruid en bruidegom te trekken. Het zorgt bovendien voor een mooie ‘omkadering’ voor de foto’s. Van een simpel kanten gordijntje tot zelfgebouwde houten constructies en alles tussenin.

IMG_0849.jpg

Planning

Geen ontspannen feest zonder een goede planning! Heel eenvoudig: tel overal een uurtje bij. Een planning waarbij er elk half uur weer wat nieuws op het programma staat, is niet realistisch, en zorgt ervoor dat je gasten zich als een kudde schapen voelen. Wat vaak onderschat wordt:

 • gelukwensen: Bij het buitenkomen na de ceremonie in de kerk of het gemeentehuis, aan het begin van de receptie, je zal minstens 1 keer de hele groep moeten zoenen. Maar daar blijft het niet bij (gelukkig!). Je wil er natuurlijk ook een klein babbeltje tussen krijgen, en dat duurt altijd veel langer dan je denkt. In de kerk of in het gemeentehuis zitten vaak meer mensen dan verwacht, en voor je het weet ben je -in alle extase- een uur verder.
 • familiefoto’s en koppelfoto’s: Als je graag familiefoto’s wil, bedenk dan vooraf welke combinaties je wil laten fotograferen, en bespreek dit met de fotograaf en de familie. Als je hier geen grenzen aan stelt, komt namelijk elke tante aan de mouw van de fotograaf trekken voor een foto met die nonkel en dat neefje (en als beleefde fotograaf is het soms moeilijk weigeren). Voor de koppelfoto’s trek je best minimum anderhalf uur uit exclusief verplaatsingen. Als je de mooie ontspannen foto’s wil die in de portfolio’s van pro fotografen te zien zijn, is daar genoeg tijd voor nodig.
 • klaarmaken: haar, make-up, aankleden… voorzie genoeg tijd zodat de rest van de dagplanning perfect kan verlopen. Probeer er indien mogelijk voor te zorgen dat de kapster/visagiste aan huis komt. Dit zijn echte genietmomentjes, zorg ervoor dat ze zeker deel uitmaken van je mooie dag!
 • verplaatsingen: Verplaatsingen vermijden door alles te laten doorgaan op één locatie is de ideale situatie. Zelfs als je enige verplaatsing over een landweggetje gaat: de kans is groot dat er een tractor voor je rijdt. Om nog maar te zwijgen over files. Is het toch nodig, best niet aan denken :-)…
 • “Ik moet nog snel…”: zorg ervoor dat alles wat de dag voordien gedaan kan worden, ook gedaan is. Als er de dag zelf nog details geregeld moeten worden, is de kans groter op fouten en ergernissen, want je hoofd zal er niet naar staan. Lees de eerste “do’s en dont'”s blogpost over hulp inschakelen en delegeren! Vertrouw op je ‘hulpjes’, en durf streng te zijn als je merkt dat hun taken niet worden uitgevoerd ondanks duidelijke richtlijnen.

Volgende keer in deel 3: make memories

I do & I better don't - I want to share some love!

Huwelijk, Huwelijk do's and dont'smyra olislaegersComment

Met hulp van Ine van Studio Lala waagde ik me aan een reeks 'echte' blogposts, per uitzondering met meer dan een paar begeleidende zinnetjes... De posts verschijnen eerst op de blog van Studio Lala, en nu ook hier. Enjoy!

Je kan alle "do's and dont's" blogposts terugvinden onder categorie 'huwelijk do's and dont's'.

I want to share some love!

Ik fotografeerde vorig weekend mijn 150ste huwelijksfeest, en dat zette me aan het denken. Welke feestjes zinderen nog steeds na? Welk koppel leek het meest te genieten van het hele gebeuren? Wie drukte hun eigen stempel op het feest van hun leven? Ik ga nu natuurlijk geen top tien online gooien. Maar wil jullie wel verwennen met een paar tips die zeker nuttig kunnen zijn voor degenen die de sprong gaan wagen. Van het voorbereidend gesprek en het van nabij volgen van het koppel op de grote dag tot aan de nabespreking en de aflevering van het album; ik mocht al 150 keer ervaren hoe het feest van hun leven effectief hun leven verandert.


Valerie&Valerio584.JPG

Het recept voor een perfect huwelijksfeest bestaat natuurlijk niet. Gelukkig maar, anders zou ik al zoveel identieke feestjes gefotografeerd hebben, en zou mijn job een pak saaier zijn. De tips die ik hieronder meegeef schrijf ik vanuit mijn ideaalbeeld van een fantastische dag. Ze zullen mogelijks niet voor iedereen evenveel waarde hebben. Maar ik hoop dat je hier en daar toch wat kan inspireren. Uiteraard zijn sommige tips zijn gerelateerd aan fotografie/video, omdat ik op dat gebied de meest geschikte persoon ben om daarover te preken. Maar mijn belangrijkste reden dat ik deze blogposts schrijf, is dat jullie nét dat beetje meer kunnen genieten van jullie eigen grote dag.
Mijn eerst tip begint bij de eerste stap, je verloving (of hoe je dat zelf beschrijft). Later gaan we verder in op het zelf plannen van een (DIY-) wedding, de huwelijksdag zelf, de fotosessie,...We're engaged!

Zoek hulp

Je kan best, en zeker als je veel zelf wil doen, meteen een hulplijn inschakelen om te helpen met de voorbereidingen. Denk aan vrienden die al getrouwd zijn, je broers/zussen, of je weet misschien al wel wie je als getuige wil vragen? Zij zijn vaak ook meteen bereid om enkele taken te verlichten, of om samen met jullie op zoek te gaan naar de juiste leveranciers en ideetjes. Maak het gezellig, haal er een paar glazen wijn bij. Wees maar zeker dat ze het een eer vinden als ze een belangrijk deel van jullie dag mee mogen uitschrijven.

Een huwelijksfeest plannen is niet voor watjes. Als je een bedrijfsfeest of een ander feest van die schaal zou moeten plannen, zou je dat waarschijnlijk niet met z'n tweetjes doen op een paar vrije zaterdagen, of wel?

Wacht niet te lang met het vragen van hulp (zoals zovelen: de dag/week voor het huwelijk, als de stress onhoudbaar wordt). Het onmogelijk om hen voldoende op de hoogte te brengen van alle kleine details waar je de voorbije maanden van hebt wakker gelegen. De tijd is dan vaak ook te kort om jullie echt te verlossen van bepaalde verantwoordelijkheden. Als ze vanaf het begin mee in het verhaal zitten, gaan de 'hulpjes' zich op de dag van het feest veel zekerder voelen in hun beslissingen om de dag te laten verlopen zoals jullie het gepland hadden.


Als je iets meer budget hebt, of erg veel belang hecht aan decor, kan je natuurlijk ook een weddingplanner of weddingvormgever inschakelen. Zij kunnen je bijstaan in de wow-factor en de sfeer naar een hoger niveau brengen. Scroll even verder door voor enkele links naar planners waar ik fijne ervaringen mee heb.


Verbeke Foundation

Verbeke Foundation

Kim+Edwin150.JPG

Blijf realistisch

Laat je niet verleiden tot een pinterest huwelijk. Wat veel koppels niet weten, is dat een groot deel van de foto's die je online tegenkomt niet genomen zijn op een echt huwelijk. Meestal gaat het om een gestylede fotosessie waarbij twee modellen in de meest ideale situatie worden gefotografeerd. Daarnaast zal je veel Amerikaanse feestjes tegenkomen, die georganiseerd zijn met Amerikaanse weddingplanners en hoge budgetten (lees: het vijfvoud van onze gangbare huwelijksprijzen). Dat creëert een vals beeld van wat mogelijk is. Hoe pak je dit dan wel aan? Je mag dromen, maar spreek vanaf het begin een duidelijk budget af.
Bekijk zo snel mogelijk hoeveel de grote kosten zullen bedragen, en ga eerst op zoek naar volgende onderdelen:

 •  zaal/locatie
 • eten en drinken
 • fotograaf/videograaf
 • muziek (dj, ceremonie...)
 • kledij

Van zodra die big spenders uit je budget geschrapt worden, heb je een beter idee van de mogelijkheden op gebied van ringen, uitnodigingen, pre-weddingshoot, decoratie, bloemen, visagie, kapper, weddingplanner/vormgever, vervoer... Probeer ook in dit lijstje te kijken wat jouw prioriteiten zijn.Hulp waar je het niet verwacht

Zoals in het eerste hoofdstukje vermeldt, verwachten veel koppels dat alle organisatie volledig op hun schouders terecht zal komen. Er zijn echter een paar erg goeie 'huwelijksleveranciers' (een lelijk woord, maar het dekt de lading), waarvan koppels nadien komen vertellen zijn hoe veel steun ze hebben gehad (vaak op een onverwachte manier), of waar ik persoonlijk mee heb samengewerkt en waarvan ik kon voelen hoe gepassioneerd ze zijn door hun job. People who go that extra mile:

De lijst wordt ongetwijfeld nog aangevuld! Welk waren voor jou toppers van 'huwelijksleveranciers' en waarom? Share en inspireer anderen.

 

Lees hier deel 2: Make It Personal